Krista van Alten: Nieuwe bondscoach en talentcoach Goalball
Krista van Alten is per 1 september 2022 de nieuwe bondscoach van het Nederlands goalball herenteam en talentcoach van het Cruyff Foundation talententeam. Ze volgt Rogier van Meggelen op die een stap terug wilde doen. In dit artikel stelt Krista zich voor en lees je onder andere meer over haar motivatie om bondscoach en talentcoach te worden, haar ambities en het Nederlands team. Ook vertelt ze meer over de voorbereiding en doelen voor de Dutch Open Goalball Cup die op 15 en 16 oktober gehouden wordt. Lees snel verder!
Vertel eens kort wat over jezelf!
Mijn naam is Krista van Alten, geboren in Amsterdam, 38 jaar oud, sportfysiotherapeut van beroep, moeder van twee meiden en naast goalball ook coach Dames 1 bij basketbalvereniging Hoofddorp. Zelf heb ik jarenlang in het Nederlands basketbalteam gespeeld.
Wat was jouw drijfveer om bondscoach en talentcoach goalball te worden?
Ik heb ruim tien jaar in Engeland gewoond, waar ik bij toeval in het goalbal gerold ben. Met veel plezier heb ik vijf jaar met de heren van Groot-Brittannië gewerkt. Na mijn verhuizing terug naar Nederland, ben ik benaderd door toenmalig bondscoach Rogier van Meggelen om bij het Nederlands team te assisteren. Toen bekend werd dat Rogier een stap terug wilde doen, werd ik gevraagd bondscoach te worden. Na verschillende gesprekken met Gehandicaptensport Nederland en het Nederlands herenteam – waarin ik merkte dezelfde visie, passie en drive te hebben – heb ik besloten deze nieuwe uitdaging aan te gaan!
Hoe zou jij je als coach omschrijven?
Transparant, maar direct. We maken afspraken. Ik verwacht 100% energie tijdens trainingen en wedstijden en de drive er vol voor te gaan. Ook verwacht ik openheid en duidelijke communicatie. Ik geloof in het gemaakte plan, dat duidelijkheid schept en concrete verwachtingen verwoordt.
Welke ambities heb je binnen deze rol?
Op korte termijn is mijn ambitie om de spelers zowel individueel als in teamverband optimaal voor te bereiden op het EK in augustus 2023. Daarnaast wil ik contact leggen met clubs om gezamenlijk de bekendheid en het niveau van het goalball in Nederland te vergroten/verbeteren om zo uiteindelijk ook het Nederlands team te kunnen versterken. De lange termijn ambitie is een A-land te worden en kans te gaan maken op Paralympische kwalificatie. Om dat te bereiken moet nog veel gebeuren op het gebied van werving en training.
Wat vind je van het team?
We hebben een leuke en enthousiaste groep. De mannen zijn leergierig, gepassioneerd en delen dezelfde ambities. We hebben echt het talent om onze ambitie te kunnen waarmaken.
Wat kenmerkt Goalball volgens jou?
Saamhorigheid en passie. In de goalball community heeft iedereen passie voor de sport. Daarnaast is kenmerkend aan goalball dat het laat zien dat een dynamische teamsport ook mogelijk is wanneer je een visuele beperking hebt.
Hoe ziet een training eruit? Wat probeer je de spelers te leren?
Onze trainingsdagen bestaan uit twee blokken. In de ochtend staat individuele aandacht voor de techniek van verschillende worpen centraal. Daarnaast is aandacht voor het teamproces, met name met betrekking tot de verdediging, de onderlinge communicatie en hoe je het beste uit jezelf en je teamgenoten haalt. De middag staat in het teken van wedstrijden spelen en het oefenen van verschillende spelsituaties.
Het eerste toernooi is de DOG Cup half oktober. Kun je al wat zeggen over de voorbereiding en doelen?
De Dutch Open Goalball Cup (DOG cup) is voor ons het eerste toernooi waar wij in de nieuwe samenstelling aan deelnemen. We hebben in aanloop naar het toernooi drie trainingen gehad, dus veel is nog nieuw. We zitten echt nog in de beginfase van elkaar leren kennen en het proces dat we gestart zijn. Naast mijzelf is nog een nieuw gezicht toegetreden tot de staff; goalball assistent-coach Ron den Hoedt. Het is belangrijk dat we de groei doorzetten die in de afgelopen periode is gemaakt en dat we de basis, waar we ons in trainingen veel op focussen, terugzien op het veld. Het doel voor de DOG-cup is om onszelf te meten met internationale topteams zoals België om te kijken waar we staan en vooral wat we kunnen leren en verbeteren. Naast het goalbal biedt het toernooi ook een mooie gelegenheid om elkaar als nieuwe coaches en spelers buiten het veld beter te leren kennen.
Welk advies wil je tot slot meegeven aan mensen die de sport willen uitproberen?
Gewoon doen! Goalball is een tactisch en technisch spel, waarbij mentale focus belangrijk is. De goalball community staat met open armen klaar om alles uit te leggen over de sport. Daarnaast is het de gezelligheid eromheen die de teamsport goalball zo leuk en aantrekkelijk maakt. Bekijk de website www.goalball.nl voor meer informatie.
Cruyff Foundation Talentteam Goalball
De Johan Cruyff Foundation ondersteunt Gehandicaptensport Nederland om meer jonge sporters met een visuele handicap te stimuleren goalball te spelen en hun sporttalent te ontwikkelen. Goalball talenten krijgen als lid van het Cruyff Foundation Talentteam trainingen van de goalball talentcoach, spelen wedstrijden en worden met veel aandacht en deskundigheid opgeleid. Plezier en ontwikkelen gaan in het Johan Cruyff Talentteam Goalball hand in hand!
Wil je meer weten over goalball, talentontwikkeling goalball en/of het Johan Cruyff Talentteam? Stuur een mail naar goalball@gehandicaptensport.nl of bel: 030-3077890.
Bron: Gehandicaptensport Nederland